Kuinka suhtautua itseensä ja omiin pelkoihin kriisin keskellä? 5 keinoa pahaa oloa vastaan

Kulunut vuosi on ollut monille erittäin raskas, ja tämä vuosi näyttää kulkevan eteenpäin yhtä vaikeasti. Käsittelin postauksessa pelon kasvot nykyajassa asioita, jotka voivat herättää pahaa oloa.

Kuinka suhtautua itseensä pandemian aikana? Entä muihin? Voiko pelkoa kontrolloida? Annan 5 keinoa, joilla olosi toivottavasti voisi helpottua kriisin keskellä.

1. Kaikki lähtee ajattelusta

Meillä ihmisillä on tapana ajatella äärimmäisen mustavalkoisesti. Monikaan ei ole ehkä tullut ajatelleeksi pandemian mahdollisuuksia tai sitä, kuinka voimme yhteiskuntana kehittyä ja yhdistyä. Ymmärrän lauseen ristiriitaisuuden: vaikuttaa ylimieliseltä etsiä mahdollisuuksia maailman nykyisestä tilanteesta. Elämiä on menetetty, toiveita ja unelmia, joita ei saa takaisin.

Totuus on, että kaikissa asioissa, ihmisissä ja tilanteissa on kuitenkin sekä hyviä että huonoja puolia. Tulevaisuudessa on sekä mahdollisuuksia että uhkia. Hyvä/paha ovat vain abstrakteja leimoja, joita annamme asioille.

Epävarmuuteen voi suhtautua pelolla tai yrittää käsitellä tunteensa jotta saa voimansa takaisin. Kun katsoo eniten puutteita, huolia ja pelkoa, millään muulla ei pian ole sijaa mielessä. Vaikka itseä, ympäristöä tai tilannetta ei juuri nyt pysty muokkaamaan kovinkaan paljoa, voi omaa asennoitumista yrittää muuttaa.

Minä päätin valita uskoa siihen, että jollain tavalla, asiat ovat lopussa hyvin. Jos ne eivät ole hyvin, ei olla vielä lopussa. Ja koska et tunne minua, voin kertoa että liikutun aina nähdessäni iäkkäitä ihmisiä. Olen aidosti huolissani. Ei ole tunteettomuutta uskoa hyvään.

2. Tiedä, mitä voit kontrolloida

Turvallisuuden ja hallinnan tarve ovat ihmisille vaistomaisia, ja nyt ne molemmat on viety pois. Monilla meistä oli alunperin väärät käsitykset siitä, mikä on hallinnassamme. Kun elämää yrittää hallita voimakkaasti, joutuu pettymään, sillä hallinnassa ovat todella vain omat tekomme ja asenteemme.

Rakenna ja suunnittele tulevaisuutesi luottavaisesti, uskoen hyvään, ja mausta se realismilla. Jos realismi unohtuu, monesti tulevaisuudesta rakennetaan loistava ja kaunis valmis paketti, joka ei kestä kolhuja. Sillä kun kolhuja tulee, on parempi, että mukana on realismia: tämä on suunnitelmani ja tavoittelen sitä, tiedostaen, että se tulee muuttumaan ja kehittymään matkan varrella.  

Tavoitteet muuttuvat, kun ihmiset kohtaavat vastoinkäymisiä tavoitteen toteuttamisessa (Thomasik & Salmela aro 2012) ja tällä uudelleen muokkaamisella on keskeinen merkitys yksilön hyvinvoinnille. Muuttuvissa ympäristöissä entisissä tavoitteissa pitäytyvät yksilöt ovat vaarassa esimerkiksi masentua. (Salmela- Aro 2009)

Voiko pelkoa kontrolloida?

Pelko olisi hyvä käsitellä, ja suunnata sitten kohti toimivampia tapoja. Ensiksi pelko täytyy tiedostaa ja hyväksyä. Parhainta olisi kohdata toinen ihminen, ”mikä sinua pelottaa?”, koska avautuminen ja jakaminen helpottavat. Pelko on hyvä nähdä samanlaisena tunteena kuin muutkin: se tulee ja menee.

Itseltään voi kysyä, ”voinko tehdä jotain estääkseni pahimman mahdollisen pelkoni?”, ja lähteä sitten aktiivisesti toteuttamaan mieleen heränneitä ajatuksia. Ymmärrä, että pelko on selviytymismekanismi joka varoittaa vaarasta. Milloin se herää eniten? Kun lukee uutisia jatkuvasti, vaikkei se olisi tarpeellista? Yksi tapa minimoida pelko on vähentää uutisten seuraamista.

Pelko on luonnollista ja hyväksyttävää, mutta valitettavasti se lamaannuttaa helposti. Keho tarvitsee terveellistä ruokaa, liikuntaa ja tekemistä, joten pelosta on siirryttävä eteenpäin lopulta.

3. Armollisuus

Se, että yllättäen ollaan kotona enemmän, ei tarkoita että tämä olisi sitä vapaa-aikaa josta olet unelmoinut. Elämme jatkuvan uhan, epävarmuuden, stressin ja menettämisen pelossa. On luonnollista olla väsynyt ja huolissaan ja on elintärkeää hyväksyä nämä tunteet. Hyväksyä se ettei oikeasti tiedä tulevaa ja se ahdistaa.

Anna itsellesi armoa jos produktiivisuus ja himolenkkeily ei heti ensimmäisenä inspiroi sinua. Yritin itsekin lähteä liikkeelle pandemian kanssa kannustavasti, nyt saa introvertti luvan kanssa olla kotona. Positiivisia puolia on hyvä löytää, mutta totuutta niillä ei saa piilotettua. Minua on ahdistanut, yllättäen introvertti ikävöi ihmisiä valtavasti.

Kuinka olen selvinnyt parhaiten ahdistuksesta? Olemalla itselleni hyvin armollinen: nyt ahdistaa, se on okei, se on normaalia. En ole yksin, tuhannet ihmiset kokevat juuri kuin minä. Ahdistus tai paha olo ei tee kenestäkään huonoa.

Ole armollinen myös toisia kohtaan. Jäikö puolisolla tiskit lojumaan, onko intiimiys vähentynyt ja tulee kinasteltua puolin ja toisin? Et stressaa yksin tulevasta, et ole epävarma yksin, läheisesi kokevat aivan varmasti samoja tunteita vaikka eivät niitä näyttäisi. Ole armollinen, anna riidat ja kinastelut anteeksi helpommin ja kosketa. Tukekaa toisianne ja puhukaa. Onko tiskien välitön tiskaaminen juuri nyt maailman tärkein asia? Vai teidän kahden lämpö ja rakkaus?

4. Ystävällisyys, yhteisöllisyys

Joskus tuntuu, että hyöty, tehokkuus ja yksilön omat halut menevät lämmön ja vuorovaikutuksen edelle. Silti korona on osoittanut myös sen, kuinka paljon ihmisillä on halua auttaa ja tukea toisiaan. Tästä voi saada voimaa myös itselleen. 

Jos ihan jokainen ottaisi muut huomioon, olisiko tilanne eri mitä se on nyt? Vaikka on hyvä pysyä fyysisesti etäällä, voi nykyaikana olla läsnä onneksi monin eri keinoin. Kukaan ei ole yksin koronakriisin kanssa, olemme kaikki pitkälti samassa veneessä.

En ota kantaa siihen mitä ajatella koronasta tai suosituksista, otan kantaa siihen kuinka ystävällisyys voi parantaa maailmaa. Mitä tahansa ajattelet tietyistä asioista, muista että

elämä on hieman valoisampaa kun otat muut huomioon ja olet ystävällinen.

Myös luonto on toiminut monelle henkireikänä. Eikä sinne aina kannata mennä kiireen kanssa.

5. Myötätunto 

Kuinka nopeasti itsekritiikki valtaa mielesi kun vaikkapa epäonnistut? Olet istunut monta tuntia etätöissä, siirryt sohvalle etkä treenaa vaikka lupasit itsellesi. Samalla selailet somea ja huomaat, että kaikki puhuvat siitä kuinka nyt on aikaa olla produktiivinen. Treenejä voi vetää kotona jopa kesken töiden ja vasemmalla kädellä vaikka leipoa.

Itsekritiikki (”olen surkea, laiska ja saamaton”) on pahinta kun se kohdistuu henkilökohtaisiin pettymyksiin tai riittämättömyyden tunteisiin. Älä vertaile itseäsi muihin, ole sen sijaan myötätuntoinen.

Myötätunto itseä kohtaan tarkoittaa sitä, kuinka lämminhenkinen olet itsellesi erityisesti hankalien tilanteiden kohdalla. Se auttaa meitä antamaan anteeksi itsellemme, selviämään arjen haasteista paremmin ja vähentää masentuneisuutta ja ahdistusta. Tuskin sinä sanot ystävillesi, että “oletpa surkea ja saamaton”, miksi siis olisit ilkeä itsellesi? 

Myötätunnon kokeminen tarkoittaa, että ymmärtää miltä muista tuntuu ja toivoo kaikille hyvää. Moni on menettänyt työpaikan, monen mielenterveyden ongelmat ovat pahentuneet ja osa meistä on menettänyt rakkaan ihmisen. Emme selviä täällä yksin.

Lähesty ihmisiä yhteiseltä perustasolta: meillä kaikilla on ruumis, mieli, tunteet, unelmia ja toiveita. Kukaan meistä ei halua kärsiä, ja kärsimyksenä voidaan ajatella myös terveydenhuollon henkilökunnan kuormittumista kriisin pahenemisvaiheessa. On koettava myötätuntoa sekä itseä että muita kohtaan.

Parvekkeelle rakennettu maja. Uusille ideoille tulee tilaa, kun alkaa aktiivisesti miettiä, mitä erilaista asunnossani voi tehdä

Kun epävarmuutta jatkuu tarpeeksi kauan, sitä jopa turtuu siihen, miten asiat ovat. Se näkyy siten, että joko lähdetään Esson baariin joka viikonloppu, tai luetaan uutisia jatkuvalla syötöllä samalla kun infotilaisuudet pyörii televisiosta.

Ole armollinen itsellesi ja muille, ole ystävällinen ja harjoita myötätuntoa sekä itseäsi että muita kohtaan.

Kaiken pelottavan keskellä herää muutos kohti parempaa niin ajattelussa kuin teoissa. Moni, minä mukaan lukien, ymmärsi elämän pienten asioiden tärkeyden, läheisten merkityksen ja sen, että omasta kotimaasta löytyy kivoja lomakohteita.

Muutoksen puheenaiheissa huomaa kaikkialla, keskusteli sitten kaverin, kampaajan, hierojan tai tuntemattomien kanssa netissä. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että asiat ahdistavat, ja toiveikkaita siitä, että jokainen selviää ahdistuksen yli arvomaailmaan, jossa rakastetaan sekä itseä että muita.

Bonuksena muutama vinkki omasta arjesta:

  • liiku, venyttele, se että on armollinen itselle ei poissulje sitä että liikunta vähentää ahdistusta ja tekee keholle hyvää.
  • uskalla avautua, hakea apua ja sanoa, että nyt menee huonosti.
  • jos läheisen jatkuva päivittäinen koronalukujen huutelu ahdistaa, sano hänelle ystävällisesti, että kiitos nyt riitti. Meillä jokaisella on oikeus valita, mille altistamme itsemme.
  • Älä vertaile itseäsi muihin. Liika positiivisuus esimerkiksi somessa voi myös olla toksista jos sillä piilotetaan paha olo. Jotenkin tuntuu, että jopa poikkeusoloista ja terveyskriisistä osa vetää sirkushuvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: